péntek, augusztus 29, 2014

Padlizsános - cukkinis rizses lasagne

Nehéz volt nevet adni ennek az egytálételnek, ami a mai vacsorám alkalmával fog engem boldoggá tenni. Tetszik a külalakja. Az alapja a tegnapról megmaradt cukkinis basmati rizs volt, amit a makrobiotika szerint együtt megfőztem két szeletekre vágott cukkinivel és csak gomasioval ízesítettem. Nagyon finom volt úgy is, de legyünk kreatívak, és együnk minden nap mást, ezért egy egyszerű megmelegítés helyett emellett a verzió mellett döntöttem. Így született meg ez a "lasagne", ami kinézetre máris elragadó!
A hűtőnkben volt még egy padlizsán, három cukkini és egy kevés kemény sajt. Ezekből és a megmaradt rizsből készült ez a lasagne. Lasagne, mert elkészítése során a rétegezésen volt a hangsúly. 


Hozzávalók:

Főtt rizs, akár zöldséggel, akár anélkül
1 padlizsán
3 cukkini
kemény sajt
só, bors
1 cikk fokhagyma
kevés olivaolaj
(esetleg kevés lenmag, amihez a lenmagokat zsiradék nélküli serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban kissé szétnyomkodjuk, mindezt én azért használtam, hogy kissé ropogóssá tegyem az ételt)


A zöldségeket megmostam, a padlizsánból levágtam 8 szeletet, amit aztán forró grillserpenyőben csíkosra sütöttem kevés sóval, és ezzel kibéleltem egy kerámiatálat, majd betakartam kevés rizzsel.
A megmaradt padlizsánt apró kockákra vágtam, és ugyanígy tettem a cukkinivel is.
A fokhagymát ruhástúl szétnyomtam egy széles késsel, az olajat serpenyőbe öntöttem, és beledobtam a fokhagymát, kissé megpirítottam, hozzádobtam a zöldségeket és közepes lángon addig főztem, míg meg nem puhultak. 
Ezután botmixerrel pépesítettem, és ezt használtam az eredeti lasagnéhoz való paradicsomszósz és besamell helyett.
Tehát ennek a felével bevontam a rizst, a kemény sajtból szeleteket vágtam, szépen elrendeztem a szószon, majd újra rizst halmoztam rá, amire ismét ment a cukkinis - padlizsános szósz, és végül megint egy réteg sajt.
Rászórtam kevés lenmagot.
Forró sütőbe toltam, és addig sütöttem, míg a sajt szép barnává nem vált.





A mai ebéd nagymamája a tegnapi gomásiós cukkinis rizs:


2 megjegyzés:

  1. Nagyon félrevezető a neve, mert ebben az ételben semmi sem emlékeztet a lasagnere! Se tészta, se ragu, se paradicsom, se besamel, se mozzarella. Miért nem cukkinivel rakott padlizsán, mert a rakott krumplira is hasonlít? Vagy "lasagne módra", ha már annyira tetszik ez a szó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, lehetett volna rakott padlizsán is, ám nekem a lasagne jobban tetszett. Bocsánat, ha félrevezető, de lasagne nem csak raguval, paradicsommal, besamellel és mozzarellával készül. Itt nálam is van sokféle. Itt lehet nézelődni:
      http://cheffeleseg.blogspot.it/search/label/lasagne

      Törlés