hétfő, július 21, 2014

Portugál karamellizált mandulatorta

Ezt a receptet Sweet Paulnál találtam, aki egy lisszaboni hotel - az ún. Internacional Design Hotel chefjétől, Jorge Miguel-től inspirálódott.
Nagyon szeretem a mandulát, nem tudom, mondtam-e már. Egyszer M.Ágnes a szeretetrehangoltan című csodás blog írónőjének ezen ötlete alapján elkészítettem a sós pörkölt mandulát, azóta többször került már kis tálkákba, hogy estéinket feldobják a TV előtt, tehát a só és a mandula tudom, hogy jó kis párosítás, még ha ebben a receptben csak csipetnyi meg kávéskanálnyi mennyiségű sóról van is van szó mellé pedig hatalmas mennyiségű cukorról. Ebben a receptben az tetszett meg, hogy nagyon ropogósnak tűnik, illetve hogy tele van mandulával. Ezáltal alkalmassá vált a reggelikhez, amiket nagy magányomban kell ezekben a nyári hónapokban eltöltenem. Leméregettem tehát a csészényi mennyiségeket és magamévá tettem a sütit.

Hozzávalók:
a tésztához:
1 tojás
1/2 vaniliarúd kikapart magjai
75 g cukor
120 g olvasztott vaj 
1/2 teáskanál himalájai só
170 g csésze átszitált liszt (1+1/2 csésze)

a mandulás töltelékhez:
300 g cukor
120 g vaj
1/2 vaniliarúd kikapart magjai
4 evőkanál tej
200 g szeletelt mandula
egy teáskanál himalájai só

A sütőt előmelegítjük 176 C-ra. Egy tálban a cukorral, vaniliával felverjük a tojást, míg egynemű nem lesz. Ezután hozzácsorgatjuk a felolvasztott vajat és hozzáadjuk a sót is, majd beleszitáljuk a lisztet és addig dolgozzuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk.
Egy piteformába nyomkodjuk, anélkül, hogy sikálnánk. 15-20 percig sütjük, míg el nem kezd színt kapni a széle. 
Ezalatt elkészítjük a belevalót:
egy serpenyőben a vajat, a cukrot, a vaniliát és a tejet forráspontig hevítjük, ezután hozzáöntjük a mandulát és a sót és magas lángon 5 percig főzzük, míg kellemes karamellszínű nem lesz. Ezt aztán a félig sült tésztára öntjük és elegyengetjük. 



Újra sütőbe toljuk, a hőfokot feljebb vesszük, 200 C-ra, és újabb 15 percre a sütőbe toljuk. Akkor van készen, ha mély barna színe lesz a tölteléknek. Hagyjuk kihűlni és csak akkor távolítjuk el a formából. 



Vagy hideg fagyival, vagy valamilyen lágy sajtkrémmel tálaljuk. 






Kicsit kemény mikor ráharapunk, de azután jön a lengyel tejkaramella érzés, amikoris a fincsi karamellás réteg ráragad a fogunkra, és lehet nyalakodni!

3 megjegyzés: