Gyümölcsös, friss pohárédesség, ami nem mascarponéból, hanem görög joghurtból készült, kávé sincs benne, a babapiskoták egy gyümölcsös italba vannak mártva, és ami jó ebben a verzióban az az, hogy bármilyen gyümölcsből elkészíthető, nyáron is, hisz a rettegett tojás is kimaradt belőle!
Az enyém most szederből készült.
Hozzávalók (2 pohárhoz):
néhány babapiskóta
1 doboz görög joghurt
100 ml tejszín
baracklé
100 g friss szeder
kevés cukor
A baracklevet én magam készítettem még a múltkorában, amihez is íme a recept:
1 kg sárgabarack
200 g cukor
1 liter víz
kevés csokoládé a tetejére
A vizet a cukorral felforraljuk, közben a barackokat szétválasztjuk, magjukat eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk, egy tálba halmozzuk. Ha a szirup felforrt, felöntjük vele a barackokat, és addig főzzük, míg a barack szét nem esik. Ekkor botmixerrel pépesítjük, ha szeretjük rostosan, így öntjük steril üvegekbe, ha viszont könnyedebb italt kívánunk, akkor gézlapon átszűrjük, és így tesszük el. Ebben a formában egy hónapon belül el kell fogyasszuk az italt, ami nálam meg is volt.
Ebből az italból használtam fel egy fél pohárral, amit átmixeltem 5 szem feketeribizlivel, amitől gyönyörű padlizsánlila színt kapott az ital, és az íze...savanykás és frissítő lett.
A joghurtot átkevertem kevés cukorral, a tejszínt félkeménnyé vertem, majd a joghurthoz kevertem.
Két üvegpoharat készítettem elő a desszerthez, a babapiskotákat félbetörtem, a szedres barackitalban megforgattam, és a poharak aljára helyeztem őket, erre ment friss szeder majd egy adag joghurtos krém, újabb adag italban megforgatott piskóta, szeder és krém.
Hűtőben hagyjuk kb 3 órát, hogy a piskóta megpuhulhasson, és az ízek összeérhessenek.
Tálalás előtt ráreszelhetünk kevés csokoládét, de ezt akár el is hagyhatjuk!
Tálalás előtt ráreszelhetünk kevés csokoládét, de ezt akár el is hagyhatjuk!
Nagyon kellemes ízű édességet kapunk, ami reményeim szerint nem is annyira kalóriadús, mint a hagyományos verzió, és gyerekek is fogyaszthatják, hisz a kávét kiváltottuk egy üditővel. Ha úgy szeretjük, és csak felnőtteknek készük, a szedres italba kevés alkoholt is önthetünk, valami gyümölcsös likőrt, vagy egy löttyintésnyi pálinkát.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése