hétfő, június 30, 2014

Szedres mini sajttorta áfonyával és tojáshabbal

A múltkori cheesecake annyira jól sikerült, és olyan nagyszerű érzés volt hideg édeset fogyasztani, hogy repetáznom kellett. Találtam végre egy boltot, ahol elfogadható áron adják az erdei gyümölcsöt, ezért elkészült ez a verzió is, de ehhez az alap is friss, mert nem akartam a sütéssel még jobban felhevíteni az amúgy is magas hőfokú lakást.
A végeredmény ez a savanykás lila torta, aminek a tetejét a mini pavlov torták morzsái és feketeribizli díszíti.
(A mini pavlovokból készült jó sok, elállnak sokáig és rengeteg felhasználási lehetőséget kínálnak)


Hozzávalók:
a tésztához:
100 g digestive keksz
75 g olvasztott vaj

a krémhez:
250 g philadelphia krémsajt
100 ml tejszín
60 g porcukor
5 g zselatin, lapok formájában
1 fél citrom héja
1 kevés vaniliaaroma
100 g szeder
áfonya és sült tojáshab a díszítéshez

Az alaphoz a kekszeket összemorzsoljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, egy kisebb tortaforma alját papírral kibéleljük és szétterítjük benne a vajas kekszet, elsimítgatjuk, majd hűtőbe tesszük egy órára.
A krémhez a sajtot 25 g porcukorral és a vaniliaaromával és a citrom reszelt héjával felverjük. Hozzáadjuk a szedret és tovább verjük, így egyes darabok nem esnek teljesen szét. A zselatint hideg vízve áztatjuk, majd két evőkanál megmelegített tejszínben felolvasztjuk és a sajthoz adjuk. A tejszínt a megmaradt porcukorral kemény habbá verjük és a sajtkrémhez keverjük.
Mindezt a krémet a megkeményedett alapra öntjük, majd 4-6 órára a hűtőbe tesszük. 
Tálaláshoz a sült tojáshabot rámorzsáljuk a tortára, majd a szederszemekkel díszítjük.


 



Ideális édesség erre a forró nyárra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése