vasárnap, június 01, 2014

Mandulakrémes epres tortácskák

Továbbfejlesztettem a mákos tönkölylisztes sütikét, mégpedig töltött verzióra és eperrel. A piacos nénikém bejelentette, hogy az eperkészletük a végét járja. Ez aztán a szomorúság. Ami azonban még ettől is rosszabb hír, hogy az idén igazán zamatos epret a saját kertemből ettem csak. Az a három tő, amit az olajfa tövébe ültettünk tavaly, hozott vagy 40 szem epret. Azokat lehetett csak frissen enni, a többi csak sütibe kerülhetett.
A sütiket nem én ettem meg, ezt csak azoknak mondom, akik most kérdőn merednek a képernyőre és azt mondják, hogy a diéta így semmilyen eredménnyel nem jár majd. A barátaim nagyon szeretik az epret, így születtek meg ezek a linzertortácskák:


Hozzávalók
vagy sima linzer is jo

A krémhez:
50 g darált mandula
50 g barnacukor
1 tojás
3 teáskanál tejszín vagy natúr joghurt

a dekorhoz:
eper vagy bármilyen gyümölcs
barnacukor

A tésztát a recept szerint begyúrjuk és hűtőben egy órát hűlni hagyjuk.
A krémhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, az epret cikkekre vagy szeletekre vágjuk.
Ha a pihentetési idő letelt, a tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk, kivajazott kilisztezett formákba rakosgatjuk, mindegyik tortácskát megtöltjük kevés krémmel, ügyelve arra, hogy sütés közben a tészta megdagad, és a krémet kinyomhatja magából, tehát ne essünk túlzásokba.
Eperdarabokkal dekoráljuk, megszórjuk barnacukorral esetleg mákkal és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ellenőrizzük ezen idő letelte után milyen a tészta, sütőtől függően szükség lehet még pár perc repetára a sütőben.
A tésztából lett hat darab kis torta és a tál közepén látható kis csomag, illetve pár keksz.
Természetesen normál piteformában is csinálhatunk egy egész tortát, amit aztán szeletelünk, de nekem ezek a kis formák jobban tetszenek: könnyebb prezentálni a barátoknak. Ha lett volna több formám még kettő kijött volna a hozzávalókból.

 




Sok sikert hozzá!

2 megjegyzés: