csütörtök, október 02, 2014

Márványos lekváros pite

Visszatérve a mindennapokba, a megszokott francia reggelik helyett egy egyszerű lekváros piskóta került az asztalra a kávé mellé. Ha magyar testérét kellene megneveznem, valószínű a vasutas piskóta lenne az, ami gondolom minden megyében más néven fut. Mi így hívtuk azt az egyszerű piskótát, ami fehér és barna lágy tésztából áll, és amit kanalanként kell a tepsiben szétszórva elhelyezni, ami aztán sütés közben szép márványosra sül. Itt nem a piskóta színével érjük el a márványos hatást, hanem a kiválasztott lekvárral, amit a nyers tészta tetejére kanalazunk, és az a sütés közben belesüpped a lágy piskótába.
A pite kedvessége abban áll, hogy mindenki kedve szerint választ lekvárt hozzá. 
Nagyon egyszerű kis finomság. Gép nélkül megvalósítható. Hogyan is?

Hozzávalók:
160 g liszt
150 g cukor
40 g étkezési keményítő
150 g vaj
1 csomag sütőpor
3 tojás
200 g lekvár
kevés porcukor

A vajat egy lábasban lassú tűzön megolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverjük a cukrot, és két tojást, majd beleszitáljuk a liszt - keményítő - sütőpor keverékét, simára dolgozzuk, majd hozzáütjük az utolsó tojást is, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A lekvárt a tetejére csorgatjuk a kívánt formában (pl labirintus formában) majd 170 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Mikor tálalásra került a sor, a kés könnyedén belemerült, mint a puha vajba. A tészta nagyon levegős, nagyon ízes, a lekvár azon része, mely a sütőforma aljára csorgott, ropogóssá vált, egyszerűen mennyei ízekkel töltve meg ízlelőbimbóinkat.
Gyors és nagyon ízletes megoldás a hétköznapokra, de mint kiderült, éttermünk édességkínálatába is bekerül rusztikussága és lágysága miatt.Ez olyan gyors volt, és olyan finom, hogy más lekvárral más ízeket tudunk kínálni minden alkalommal, amikor csak megcsináljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése