csütörtök, október 02, 2014

Márványos lekváros pite

Visszatérve a mindennapokba, a megszokott francia reggelik helyett egy egyszerű lekváros piskóta került az asztalra a kávé mellé. Ha magyar testérét kellene megneveznem, valószínű a vasutas piskóta lenne az, ami gondolom minden megyében más néven fut. Mi így hívtuk azt az egyszerű piskótát, ami fehér és barna lágy tésztából áll, és amit kanalanként kell a tepsiben szétszórva elhelyezni, ami aztán sütés közben szép márványosra sül. Itt nem a piskóta színével érjük el a márványos hatást, hanem a kiválasztott lekvárral, amit a nyers tészta tetejére kanalazunk, és az a sütés közben belesüpped a lágy piskótába.
A pite kedvessége abban áll, hogy mindenki kedve szerint választ lekvárt hozzá. 
Nagyon egyszerű kis finomság. Gép nélkül megvalósítható. Hogyan is?

Hozzávalók:
160 g liszt
150 g cukor
40 g étkezési keményítő
150 g vaj
1 csomag sütőpor
3 tojás
200 g lekvár
kevés porcukor

A vajat egy lábasban lassú tűzön megolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverjük a cukrot, és két tojást, majd beleszitáljuk a liszt - keményítő - sütőpor keverékét, simára dolgozzuk, majd hozzáütjük az utolsó tojást is, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A lekvárt a tetejére csorgatjuk a kívánt formában (pl labirintus formában) majd 170 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.




Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Mikor tálalásra került a sor, a kés könnyedén belemerült, mint a puha vajba. A tészta nagyon levegős, nagyon ízes, a lekvár azon része, mely a sütőforma aljára csorgott, ropogóssá vált, egyszerűen mennyei ízekkel töltve meg ízlelőbimbóinkat.
Gyors és nagyon ízletes megoldás a hétköznapokra, de mint kiderült, éttermünk édességkínálatába is bekerül rusztikussága és lágysága miatt.



Ez olyan gyors volt, és olyan finom, hogy más lekvárral más ízeket tudunk kínálni minden alkalommal, amikor csak megcsináljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése