hétfő, október 06, 2014

Feketekenyér ánizzsal, köménymaggal és mazsolával - Provanszból

Mint írtam ebben az útleírásomban, rögtön az első francia városban volt alkalmunk egy igen finom libamájpástétomot ennünk egy izgalmas fekete kenyérrel. Az első, ami elért hozzám, az az igen különleges illat volt, amit hirtelen nem ismertem fel. Az az étel, úgy ahogy volt, tökéletesre sikeredett. A felszolgáló hölgy nem beszélt angolul, sem olaszul, egyedül franciául, úgy pedig mi nem beszélünk, de sikerült elmagyaráznia, hogy mitől olyan isteni a kenyér: a címben szereplő három fűszertől. A színét pedig természetes színezéknek köszönheti. 
Az agyam járt, hogyan tudnék én ilyen fekete színt reprodukálni, és csakis egy ötlet jutott eszembe, a tintahal fekete festéke. Az úgyis csak színt ad, ízt nem. 
És lám, működött. Illatos ízes kenyér.
Melegen a legfinomabb, és legintenzívebb illatú, ezért javaslom, hogy pirítsuk meg minden fogyasztás előtt a szeleteket, ha igazán akarjuk élvezni az ízeket.
Kenhető májas krémekkel nagyon finom. Nálunk volt a hűtőben egy ismerősöktől kapott krokodilpástétom, nagyon illett hozzá, de készítek majd hozzá házi májas krémet. 

A kenyérke nálunk csak 250 g lisztből készült, mert ketten vagyunk, és ritkán eszünk kenyeret. De az adag tetszés szerint növelhető.

Hozzávalók:
250 g liszt
150 g langyos víz
fél kocka friss vagy fél csomag szárított élesztő
fél teáskanál só
1 evőkanál olaj
2 kis csomag tintahal festék (elhagyható)
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál ánizs
1 kis marék mazsola

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a mazsolát, a festéket, összekeverjük. A vizet megmelegítjük kicsit, az élesztőt felolvasztjuk benne. Én robotgépre bízom mindig a dagasztást, tehát beindítom a gépet, az élesztős vizet lassan csurgatom a liszthez és legalább 6 percig dagasztom a tésztát. Ezután langyos helyen a duplájára dagasztom. Ha ez megvan, átgyúrom, formát adok neki, majd újra dagasztom. Ha megnőtt szépen, hideg sütőbe teszem, beállítom az órát 40 percre, 210 fokra a sütőt, beteszek egy kis tál vizet, és hagyom így sülni 15 percig, majd leveszem a hőfokot 180 C-ra, és így sütöm addig, míg a tűpróba nem ad pozitív eredményt, azaz szárazon nem jön ki.





Már másodszorra sütöttem meg, ez annyira finom így!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése