szerda, augusztus 27, 2014

A macrobiotika malátái - alternatív megoldások az egészségünkért

Felfedeztem egy újabb "gyógyszert" a macrobiotikának köszönhetően. Mint a fehérítőzelleres pestos bejegyzésben írtam, a macrobiotikai étteremben a menün kívül kétféle édesség közül lehet választani, - egyelőre, hisz elviekben még nyár van -, az egyik mindig egy cikóriakávé valamilyen kekszszel, a másik pedig egy szorbett gyümölccsel, ami annyira de annyira finom, hogy kihagyhatatlan. Krémes, ízes, olybá tűnt nekem eleinte, hogy tejszínnel készül, de ismereteim szerint a macrobiotika nem szorgalmazza a tej fogyasztását, tehát furán néztem mindig erre a valamire, míg egy nap bátorságot nem vettem, és meg nem kérdeztem, mitől lesznek ilyen krémesek ezek a fagyik. Ugyanis én nagyon kritikus vagyok eme jeges mannával kapcsolatosan. Sosem veszem azon fagyizókból, amelyek nem tejet, hanem tejport használnak, mert a tejporhoz ugye vizet kevernek, amitől a fagyi jegessé válik, úgymond jégdarássá, amitől nekem megfájdul a fejem. Ezen okból kifolyólag a gyümölcsös ízek eleve ki vannak zárva az én repertoáromból. Ám a macrós szorbettek krémesek, fehérek és csakis gyümölcsízük van, se ízesítő, se színezék nincs bennük. 

A titok a malátában van, ami a másik a két hozzávaló között. Ezek a maláták egészséggel ajándékoznak meg! Azonnal nekifeküdtem a netnek, mert az olvasmányaimból nem emlékeztem erre az alapanyagra, és bizony nagyon hasznos infókkal lettem gazdagabb. 
Többféle maláta létezik, és különböző bajokra adnak egészséges orvoslási lehetőséget.
Ha ősszel kissé lelankadnánk, ezek segítségével adhatunk egy löketet a kimerült szervezetnek, amit a méz és cukor helyett használhatunk bátran. Kiegyensúlyozottá és egészségessé varázsolják az egész testet.

A macrobiotikában és az orientális konyhákban a maláták (rizs, kukorica, árpa és búzamaláták) nagyon előkelő helyet foglalnak el, illetve igen nagy tiszteletnek örvendenek: természetes édesítőszerek, melyek ezekbők a gabonákból származnak, és a cukor édesítő szerepén túl tápláló erővel bírnak, az egész szervezetet tonizálják, nagyszerű hatást kifejtve az idegrendszerre. A rendszeres használatukkal energiával töltik fel a testet, jobb hangulatra derítenek, melyet sajnos az első őszi napok (vagy 2014 nyarát eltekintve már akár a mostani napok is) erősen megviselnek. Bár mindegyik fajta nagyon jó tonizáló hatású, mindegyik külön - külön is kiváló erényekkel bír. A következő leírás segítheti a számunkra legmegfelelőbb maláta kiválasztását:


Búzamaláta: a szemek barátja
Ha sokat dolgozunk a számítógéppel, miközben szemünk órákon át kénytelen mereven meredni egy monitorra, és emiatt sokszor bepirosodik, bedagad és szemhéjaink nehézzé válnak, akkor ez a megfelelő maláta számunkra. A kicsiknek is ideális, ha sokszor szenvednek szem vagy a szemkörnyék gyulladásától.

Rizsmaláta: a tüdő barátja

Tüdőgyengeségben, hörgőgyulladásban szenvedők, vagy akinek gyakran puffad a hasa, nem szabályos az emésztése, és sokszor és könnyen depresszióba esik, a megoldást a rizsmaláta jelentheti. A gabonafélék között a rizs különös módon táplálja a tüdőket és a bélrendszert. Abban az esetben is erre kell essen a választásunk, ha a nyár végeztével különösen kényelmetlenül érezzük magunkat, mikor a napok rövidebbekké válnak, és a vecsernye környéki hangulatingadozás is jellemző ránk.

Kukoricamaláta: szabályozza a vesét és a húgyhólyagot

Ha gyakran szenvedünk felfázástól, a húgyrendszer égő érzésétől, gyulladásától és vese elégedetlenségtől, vagy nagy sötét karikák vannak a szemeink alatt, akkor válasszuk a kukoricamalátát, mely tökéletes a húgyutak kitisztására. Különösen ajánlott azon gyerekeknél, akik gyakran kapnak vese és húgyuti gyulladást.


Árpamaláta: a máj megmentője

Májproblémák, hajkorpa, bőrkiütések, gyulladások esetén ez a megoldás. Ezen maláta energiabevitelén keresztül méregteleníthetjük a májat a felgyülemlett méreganyagoktól. A rendszertelen evés, vagy nagymértékű alkoholbevitel okozta mérgesség és haragosság megszüntetésére is kiváló.

Ha malátát használunk, több ízt és kevesebb kalóriát ajándékozunk magunknak.

- Használhatjuk nyersen vagy főzés során is. Annyira kell ügyelni, hogy azon kívül, hogy ízesítik az ételt, kiemelik annak ízét is. Pontosan mint a méz. Mivel többféle fajta létezik, ajánlatos felhasználás előtt megízesíteni vele a teánkat, hogy lássuk milyen erővel bírnak.

- Kevésbé édes, mint a cukor. Úgy mérjünk, hogy 1 kanál cukor 1,5 kanál malátával egyenlő értékű. Ezt vegyük figyelembe főzés és sütés során.

- Viszont sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor (ez aztán maláta tipustól is függ), pontosan emiatt akár cukorbetegek is használhatják, természetesen alapos odafigyelés 
és a vércukorszint folyamatos ellenőrzése mellett. 

6 megjegyzés:

  1. Ez hasznos volt. Amúgy is csípem a szirupokat, ezt kipróbálom. Illetve szerintem volt is már itthon. És azt hiszem a rizsmalátával kezdek... ha kapok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is óriási felfedezés volt, imádom a rizsmalátám, és tervben van a többi beszerzése is. Majd mesélj!

      Törlés
    2. Nem tudok! ))))O: Ahol venni szerettem volna, oda nem jutottam el. Ahová eljutottam véletlen, ott nem volt. )O: Pedig ki is találtam már valami finomat. Nagyon kell. Két nap alatt több mint 1 tábla csoki került a szervezetembe a nagy koncentrációban.:))) De sebaj, finom volt! :)

      Törlés
    3. Edina, ha gondolod küldök a szüleimmel. Kb kedden, szerdán mennek haza jövőhéten. Szólj, és megoldjuk.

      Törlés
  2. Ribárzky Tamásné2016. április 24. 16:55

    Hol kaphatok rizsmalátát ? Köszönöm.

    VálaszTörlés