hétfő, május 13, 2013

RODOSZ

Egy hetre Rodoszra koltoztunk, hogy rapihenjunk a nyarra. Fozni nem fozunk, viszont minden nap kinn eszunk, arra ugyelve, hogy gorog etelt egyunk. Nem konnyu, mert eltertek a hagyomanyoktol, es a piac igenyeit kielgitendo, sok az angolnak es nemetnek izlo sult krumplis, husos, kenyeres, tejfolos etel. Mi pedig igazan goroget szeretnenk. Hala istennek tegnap talaltunk egy jo kis helyet, amit csakis az esonek koszonhetunk. Lementunk a strandra, delutan, miutan a delelotti motorozast megusztuk eso nelkul, pedig felettunk koroztek a felhok, de vagy elottunk esett, vagy utanunk. (Mindig is mondtam, hogy szeret engem a Joisten) A setank egesz szepen alakult, amikor egyszer csak megeredt az eso, igen eroteljesen. Beszaladtunk az elso barba, es rendeltunk egy fel liter vorosbort, es ragcsalni sult krumplit, mivel errefele nem divat az italhoz ragcsalnivalot adni, mint Olaszfoldon, azaz vagy chipset, vagy olivabogyokat, vagy ecetes zoldsegeket. A bacsika igen aranyos volt, elszorakoztatott bennunket a tort angoljaval, amit megfuszerezett neha nehany olasz szoval. S a szives vendeglatasert es a fogyasztott javakert olyan osszeget kert, amiert masik helyen adnak harom kavet. Jo jel!! Mikor az ut fele es nem a vizes strand fele haladva elhagytuk a bart, lattuk, hogy nyarson sul egy szopos malac. Hal meg nem volt kaphato, mert aznap nyitottak, kenyelemben, de a malacbol kaphatunk, ezt mondta nekunk. Igy setaltunk egy nagyot, miutan kisutott a nap, es visszatertunk hozza vacsorara. Mondtuk, csakis gorog etel johet. Kaptunk tehat Tzatsikit, gorog salatat, !! gulyast !! (Stufado - t) es a sult malacbol egy par darabot. 
Az a stufado hogy milyen finom volt!!! Termeszetesen a tobbi etel is, de ez....Igaza volt, olyan, mint a gulyas, egyben fo minden, a marhahus szinte elolvadt az ember szajaban, es az izvilaga...bebihagymaval, borokabogyoval, kapribogyoval, es nemtom milyen fuszerekkel, de a borokatol olyan isteni illata es ize volt...egyszeruen bele tudtam volna fulladni. Minden nagyon finom volt, de ez szerintem emlekezetemben marad orokre, es hazautazasom elott minden bizonnyal meg egyszer nekifutok ennek a csodanak, hogy megerositsem ezt az erzest.
A kedves vendeglatonk a tzatzikit es a gorogsalatat koretnek kinalta, az elsorol azt allitotta, hogy az gorog viagra. :) Valoszinu mukodik!!! ;)
Aztan, mivel a vendeglato csaladon es rajtunk kivul nem volt senki az etteremben, a csalad boszen unnepelt, gondolom a nyitast, meg sutemenyt is adtak ajandekba. Arrol azt mondta, hogy vitamin. Nagyon egyszeru megis nagyon finom volt. Ime:


Kicsit masszivabb piskota mezes vizzel vagy citromleves mezzel atitatva, kokuszreszelekkel megszorva. Nem kell komplikalt etel ahhoz, hogy boldogga tegyen valakit, most engem. 
A nap folyaman megalltunk egy tengerparti helyen is, egy kavera, es egy baklavara. A baklava ketes eredetu, a torokok es a gorogok is magukenak tudjak. Engem nem erdekel, kie, nagyon szeretem. S ez a verzio nagyon jol sikerult. Mogyoroval, dioval volt teli, tengerparton fogyasztva egy egesz delelottos motorozas es muemlek nezegetes utan igazan jolesett. 

Annyi baja van csak ennek az edessegnek, hogy nem konnyu az elkeszitese, illetve lassan le is kell szokjak a cukros dolgokrol, mert a ket, kozelgo eskuvon kivul a nyari furdoruha szezon is elottunk van, nem hizhatok tovabb, sot, fogynom kellene. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése