vasárnap, április 28, 2013

Koromviragkenocs

Koromvirag-zas van, mindenhol!!! Nyilnak sorban ezek az elenknarancssarga viragok, amiket en ugy imadok. Sajnos nekunk meg nem no a kertben, de hamarosan ez megvaltozik, ugyanis beleszerelmesedtem ebbe a novenybe is. Nagyon eletkepes fajta. Szinte ki sem lehet irtani, es ennek nagyon nagyon orulok! Minden kerites melle akarok ultetni belole, s nojon maganak szepen, hogy alkothassak belole. Kremet, teat, pakolast. Hiszem, hogy munkam soran hasznomra lesz. Jo hir, az olasz eu miniszterium elismeri az otthoni diplomam es szepen dolgozhatok most mar mint gyogyito gyuro!
Tegnap, es hiszem, hogy semmi nem tortenik veletlenul, talaltam meg a Maria Treben fele leirast errol a viragrol, es tegnap volt az, hogy anyosom fajdalommal teli hanggal kert, vigyem az ugyeletre, mert problemai vannak. Sutottem neki emesztest javito sutit, foztem neki izletes lasagnet, es keszitettem neki kremet, hogy azt is hasznalhassa.


Ime a leiras, mielott a lenyegre ternek:

Körömvirág - Calendula officinalis

A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el hazai gyógynövényeink között. A nép ajkán többféle elnevezése él: kenyérbélvirág, borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, náthavirág, tűzvirág, sárgavirág. Német népi nevei: esőjelző, szemölcsvirág, diákvirág, stb. Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén segítenek. Vidéken mint kerti növényt termesztik, de vadon is előfordul. Mivel a nép körében is újból ismert és elismert a gyógyereje, nemcsak a kertekben, hanem a szántóföldeken is termesztik. A körömvirág 30-60 cm-re nõ meg, virágzata sárga-narancs-sárga színben pompázik, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Különböző változatai lehetségesek: van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja. Gyógyhatásúkat tekintve azonban teljesen egyforma mind. Ha a virágai reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz. Régebben ezért esőjóslóként szerepelt.

A népi gyógyászatban ezt a növényt virágostul, szárastul, levelestül gyűjtik és használják. A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.

A körömvirág - lévén fészkesvirágzatú - erősen hasonlít a hegyi árnikához, gyógyhatásában azonban felülmúlja azt. A hegyi árnikát* például csak orvosi felügyelet mellett szabad belsőleg használni, mert a teája a szívbetegeknek többet árt, mint használ, a körömvirágteát ezzel szemben nyugodtan lehet fogyasztani. Mint vértisztító, igen nagy segítséget nyújt fertőzéses sárgaságnál. Már napi egy-két csésze tea elfogyasztása csodát tesz. A körömvirág javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását.

Egy férfi kórházba került, mert a körfűrész beleszaladt a kezébe. Nagy fájdalmai voltak még azután is, hogy hazaengedték. Ahogy meghallottam az esetet, azt tanácsoltam neki, hogy használjon körömvirágkenőcsöt. Lelkesen számolt be ennek a kenőcsnek a hatásáról és elmondta, hogy a sebfájdalmak, amelyek annyi álmatlan éjszakát okoztak neki, rövid időn belül megszűntek. Azóta a felesége ismét termeszt a kertjükben körömvirágot.

Egy alkalommal látogatóban jártam Mühlviertelben, ahol a ház asszonya megmutatta nekem visszerekkel teli lábát. Kimentem a kertbe, szedtem egy kis körömvirágot, és kenőcsöt készítettem belőle. A maradékból pedig rögtön pakolást raktam a vádlijára (ezt a maradékot négyszer-ötször is felhasználhatjuk). Azután aztán õ maga kente fel naponta a kenőcsöt egy vászonkendőre, amit a vádlijára kötött. Önök bizonyára elcsodálkoznak, ha elmondom, hogy négy héttel később, amikor Grieskirchenben meglátogatott engem ez az asszony, a visszerekből már semmi nem látszott. Mindkét lábán ismét szép sima volt a bőr. Egy szerzetesnő arról értesített, hogy körömvirág-kenőcsöt javallt egyszer egy asszonynak, mert az utcán járva feltűnt neki, mennyire visszeresek a lábai. Ő volt a legjobban meglepve, amikor egy hónap múlva az idős hölgy végtelenül boldogan mutatta a lábait. A visszerek mind eltűntek, a bőre visszanyerte simaságát.

Igen gyorsan segít a kenőcs vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén. A kenőcsöt és a kenőcskészítés során visszamaradó anyagokat használhatjuk mellen kialakult, még rosszindulatú fekélyek (mellrák) esetén is.

Egyik ismerősömnek egészen váratlanul le kellett operálni a mellét. Még mialatt a kórházban lábadozott és mi mindannyian aggódtunk érte, jómagam körömvirágból kenőcsöt készítettem számára. Ezzel a kenőccsel kenegette később hatalmas műtéti sebét, mire annak rettenetes feszülése nagyon gyorsan megszűnt. Az utóvizsgálatkor a műtéti heg a többi nőbeteg hegével szemben gyöngyöm gyógyulást mutatott, úgyhogy a tervezett besugárzásnak csak egy részére volt szükség.

A körömvirág-kenőcs kitűnő segítség lábgombásodás ellen. Sok hozzám intézett levél igazolja ezt, mégpedig olyan esetekben, ahol már minden egyéb szer csődöt mondott. A friss körömvirág főzete is eredményesen használható ilyenkor. Ha a gombásodás a hüvely környékén jelentkezik, lemosás és ülőfürdő javallt. Ülőfürdőt 50 gramm szárított vagy két összemarék friss körömvirágból készítünk.

Stuttgartból írta nekem egy asszony, hogy a férje lábgombásodástól szenvedett. Mi mindent ki nem próbáltak! Fürdőt, kenőcsöt, púdert egyik sem segített! És akkor a férj körömvirág-kenőccsel próbálkozott. A lábán a nyílt seb nyolc nap múlva meggyógyult, és úgy is maradt. Hát nem csodálatos ez? A kenőcsön kívül még tinktúrát is készíthetünk (receptjét lásd a Felhasználási módoknál). Ez a tinktúra, forralt vízzel hígítva különösen alkalmas sebek, zúzódások, vérömlenyek, izomrándulások, sőt még gennyes és rákszerű fekélyek, felfekvés okozta sebek, daganatok és duzzanatok gyógyítására is.

Nemcsak Kneipp tisztelendő szállt síkra amellett, hogy a körömvirág olyan természetes gyógyszer, amely rosszindulatú fekélyek esetén is segít.

A körömvirágot belsőleg - teaként - a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgörcsök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás, vízkór és vérvizelés esetén alkalmazzák. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen is segít a teája.

Hogy milyen csodás hatást lehet elérni a friss körömvirágteával, az kitűnik abból a beszámolóból, amit egy orvos küldött nekem: „Egy két és fél éves kislány nagyon beteg lett a második poliooltást követően, krónikus hasmenése volt, lesoványodott, megállapíthatóan romlott a látása, és minden lehetséges táplálkozási nehézség fellépett nála. A klinikai vizsgálat végül is paratyphust állapított meg, emiatt klinikai megfigyelés alatt állt. Egy hétig friss virágból készült teát ivott és kevés homeopatikus gyógyszert szedett, és lám a gyermek egészsége helyreállt. Közvetlenül ezután háromszor végeztek vizsgálatot, hogy van-e a székletben kórokozó - az eredmény már elsőre negatív volt."

Mivel a körömvirág fertőzéses sárgaság esetén eredményesnek mutatkozik, kitűnően alkalmazható májmegbetegedéseknél is. Virágjából, leveléből és szárából forrázással készítjük a teát, amit nem édesítünk. Az előbb említett betegségek ellen naponta csészével kell meginni, minden negyedórában egy evőkanállal. V4 liter vízzel és egy púpozott evőkanál körömvirág-virágzattal teát készíthetünk, ami féregűző szer. A friss szárból nyert lé eltávolítja a szemölcsöt és a rühességet, a teafőzet gyógyítja a sömört és a mirigyduzzanatokat, ha a beteg testrészt megfürdetjük benne. A tea, ha rendszeresen fogyasztjuk, vértisztító hatású. A látás javul, ha a szemet langyos teával mosogatjuk.
Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint elmérgesedett, gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek a körömvirág és zsurlófű főzetével történő lemosások (1:1 arányban keverjük őket). Fél liter vízhez egy púpozott kanál teakeveréket adunk. - Hogy a körömvirágtea egyedülálló hatását még jobban kiemeljem, szeretnék beszámolni még néhány gyógyeredményemről: Egy ápolónő már nyolc éve szenvedett vastagbélgyulladásban. Végül szakorvoshoz fordult, aki az én könyvecském nyomán körömvirágteát javallt neki. Négy napig két csésze körömvirágteát ivott meg napközben kortyonként, és rövid idő alatt elmúlt az összes panasza.

Ahogy egy szerzetesnő elmondta nekem, erős hasmenésben szenvedett. Hiába itta a kamillateát, javulás nem mutatkozott. A baj csak akkor múlt el - nagyon rövid idő alatt, amikor körömvirágteát kezdett el inni.

Egy bajorországi szerzetesnő már 15 éve szenvedett lábgombásodásban, és nagyon gyakran társult ehhez vénagyulladás. Körömvirág-kenőccsel sikerült végre meggyógyítania a lábát.

Két csapott teáskanálnyi körömvirág-virágzatot adunk egy csésze vízhez és enyhe hashajtót nyerünk. Az orr belsejének pörkösödése körömvirág-kenőccsel könnyen megszüntethető. Megjegyzés: ha valaki nem szereti a disznózsírt, kiváló növényi zsiradékkal is helyettesítheti a kenőcskészítésnél. Ha így készítjük a kenőcsöt, és azt akarjuk, hogy kenhetőbb legyen, a még meleg masszához némi olajat öntünk.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK:
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk V4 liter vízhez.

Ülőfürdő: két összemarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez (lásd az Általános részben az Ülőfürdőnél).

Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.

Tinktúra: egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába két hétig a napon vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk.

Körömvirág-kenőcs: két összemarék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Természetes anyagokkal táplált disznó bélzsírjából vagy jó minőségű dizsnózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük, és egy vászonkendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe.

Friss lé: megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával.

Szoval a leiras szerint elkeszult a krem. En zsir helyett a hires Ghee vajat hasznalom. Egy, mert isteni az illata, igy akar meg eheto is. Szerintem! Artani tuti nem art. Raadasul a vajat en kiprobaltam a boromre, tisztan, semmi hozzaadott anyag nelkul. Gyorsan beszivodik, illata finomsagos, es nagyszeruen apol. A zsirral keszult krem nekem mindig rossz szagu maradt. Hiaba adtam hozza imadott bergamott olajam, nem javitott sosem az "illatan". A ghee viszont mennyei illatu. Ma kell leszurjem a kremet, tegelybe, s varom is a hatasat. A mamanak a valla is faj, egy inszalag van benne elszakadva, s mar nem tudnak vele mit csinalni. Javasolni fogom, hogy oda is kenegesse. Gondolom az apolas, es simogatas is segiteni fog, de meg vagyok gyozodve rola, hogy a krem is hasznalni fog. Varni fogom a visszajelzeseit. Ha erosen gyozkodom, es sikerul jo munkat vegeznem, mar a hite is gyogyitani fog. 


Tegnapi keszites, szures elott es utan


Emlekszem, regen, nagymamam csinalt nekem egy ilyen kremet, amit a kigyomerges, kamforos reumakenocs meguresedett tegelyebe kanalzott nekem. Annak idejen a labam kentem vele minden este, hogy puha legyen a borom ott is. Volt nehany tyukszem a talpamon, de annak idejen vanahogy nem zavartak. Am egy par het elteltevel meglepodve tapasztaltam, hogy egy sem volt mar talpam "vendege", mint eltunt, megpedig nyomtalanul. Es ezt csakis a kremnek koszonhetem!
Azota mindig van ilyen itthon! Nem hianyozhat semelyik otthonbol sem!

2 megjegyzés:

  1. Igaz, a tyúkszemet elmulasztja a körömvirág kenőcs!
    A ghee tényleg fincsi, és -mivel tisztított vajnak hívják magyarul- állítólag örökké eláll-bár hamarabb elfogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem egy hosszan ellallo fajta, mert olyan finom, hogy en meg magaban is fogyasztom, kenyer nelkul!

      Törlés