hétfő, október 19, 2015

Extrémen mogyorós keksz

Új árus érkezett a piacunkra, a csütörtökire, és hozott magával nagyon finom, nagyon ízletes törökmogyorót. Nem mondom, hogy gazdaságos, de aki belekóstol ebbe a mogyoróba, nem tudja otthagyni. Én sem tudtam, vettem is belőle rögtön 400 grammot, és elkészültek belőle ezek az extrémen mogyorós kekszek. Nem bírtam betelni az illatukkal és ízükkel. A fotók nagyon csúnyák, nem csalogatnak a sütésre, de bizton állíthatom, hogy a kekszek a menyországba röpítik a készítőjét és a fogyasztóit is.

Tömény mogyoróíz. Mint sokszor, a netről inspirálódtam, a végeredmény egy nagy hatalmas szerelem, a fotók selejtesek, aki kételkedik a finomságában, és képes meggyőzőerőre is szüksége van, a főszerkesztő fotói sokkal bizalomgerjesztőbbek. Innen a recept. 


Hozzávalók:
2 csésze törökmogyoró
1 teáskanál kókuszolaj
csipet só
2/3 csésze kókuszvirágcukor
fél rúd vanilia kivájt magvai (én nem tettem bele)
1 tojás
1 tojás sárgája
1/2 csésze cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
85 g étcsokoládé
tengeri só a tetejére

A sütőt előmelegítjük 175 C-ra. 
A mogyorókat egy sütőtepsire terítjük, és 5-10 percre a meleg sütőbe toljuk. Nem kell megpirítani őket, csak azért kell, hogy megmelegedjenek, hogy igazán finom krémmé őrölhessük őket, amit egy késes aprítógép és türelmes munka árán érünk el.
Kb 10 perc kitartó aprítás után egy nagyon finom krémmé örlődnek a magvak, ezután hozzáadjuk a kókuszolajat és a sót, tovább dolgoztatjuk a gépet, majd hagyjuk kihűlni kissé a keveréket. Mindezt azért, mert a következő lépésben a tojást kell hozzáadjuk, és ha a forró krémbe ütjük bele a tojásokat, még rántottává válnának, amit nem szeretnénk.
Miután lehűlt a krémünk, belekeverjük tehát a tojást és egy tojás sárgáját, a cukrot, a vaniliamagokat, a szódabikarbónát, és a kakaót. Hozzákeverjük a késsel aprított csokidarabokat. Tovább dolgozzuk a tésztát, míg egy fényes nagy labdát nem kapunk. Ebből aztán kicsipkedünk golflabdányi golyókat, sütőpapírra rakosgatjuk őket, kezünkkel szétnyomkodjuk, lelapítjuk mindegyiküket, ha szeretjük a sós-édes ízeket együtt, megszórjuk kevés tengeri sóval a kekszek tetejét, majd 8-10 perc alatt készre sütjük őket.

A keksz alkalmas nyomdázásra is, mint láthatjátok az egyik keksz tetején a szívet. Ezesetben azonban a sütőt később gyújtsuk be, hogy ne pazaroljunk az energiával. :) 
Ha intenzív csokiélményre is vágyunk, ne vágjuk nagyon apróra a csokit, és ha langyosan kóstoltok bele a kekszekbe, a finom folyós csoki tovább fokozza a szerelembeesést.



3 megjegyzés: