péntek, december 26, 2014

Ricottatorta mákkal és grapefruit lekvárral

Nem akarom ismételni magam, mikor azt mondom, hogy a mák és a ricotta az egyik kedvenc hozzávalóm, szeretem a kesernyés ízeket, és ha így együtt is működnek, az számomra maga a csoda. A linzertorták gyorsan megvannak, elvégre a tésztát akár előre is begyúrhatjuk, néhány hétig a mélyhűtőben elállnak, ha kedvünk van valami gyorsan elkészíthető édesre, előkapjuk, kissé átgyúrjuk kezünk melegével, formára nyújtjuk, kedvenc lekvárunkkal megtöltjük, és mehet a sütőbe. Érdemes adagonként folpackba majd zacskóba csomagolva mélyhűteni, így könnyebb dolgunk lesz vele.
Ez a ricottás torta nem egy ünnepi édesség, inkább az a reggelizős fajta.

Hozzávalók:
a tésztához:
100 g cukor
100 g vaj
200 g liszt
2 tojás
csipet só
1 citrom reszelt héja (elhagyható)

a töltelékhez:
500 g ricotta (túró)
250 g cukor
3 tojás
mák


A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Ezután vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a kívánt formát, amibe előbb sütőpapírt vágtunk.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük
A töltelékhez a ricottát a tojásokkal és a cukorral elkeverjük, egy harmadot leveszünk belőle, abba ízlés szerint mákor keverünk, a fehér ricottás krémmel kibéleljük a formánkat, lekvárt csepegtetünk rá, majd bevonjuk a mákos ricottával, és mehet a forró sütőbe, 35 percre. 








2 megjegyzés:

  1. A mák nálam is nagyon előtérbe került. Én meg nagy nehezen találtam jó minőségű ricottát, ez az ötlet nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Mindenbe tennék mákor, olybá tűnik, hogy kalciumra van szükségünk! :) Hajrá, aztán majd mesélj Kedves!

      Törlés