szerda, július 03, 2013

Orbancfu olaj

Ket het kemeny munkaja utan elkeszult vegre az orbancfu olajam. Meglepetesemre kellemes illatu, s igazan suru olaj kerekedett belole. 
Az orbancfurol sok jot lehet a neten olvasni, ami leginkabb megtetszett benne, az a ranctalanito hatasa es a cellulitra gyakorolt varazsereje volt. 
Gyuribacsi leirasa ezt mondja, megtalalhato benne az olaj elkeszitesenek is a modja. Ugyan tudom, hogy aki nem gyujtotte be eddig a novenyt, annak mar keso, de gondoljunk a jovore is! Nos, lassuk, mit mond a Bukki Fuvesember:

Orbáncfű - Közönséges orbáncfű - Hypericum perforatum L. 

Az orbácfű egyre ismertebb, igen kiváló gyógynövény idegességre és depresszióra. Németországban, ahol az emberek 82 %-a választja a gyógynövényeket a gyógyszerekkel szemben, az orbáncfű teát antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként írja fel az orvos. 

Szezonális depresszióra, lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják. Segíthet a nikotin, alkoholfüggőség leküzdésében. Mivel igen erős immunerősítő hatása van, AIDS-es betegek terápiájának is része. Vírusölő tulajdonsága miatt HIV vírusnál, herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál  bizonyul hatásosnak. Használható még epehajtóként, görcsöldóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra. Emésztésjavító, savcsökkentő hatása is van. 

Sajnos éppen ezek a kiváló tulajdonságai provokálták azt a hisztériát, ami e növényt körülveszi. Nem győzik riogatni az embereket, mennyire veszélyes lehet az orbáncfű fogyasztása. Véleményem szerint ha ésszerűen, mértékkel és odafigyeléssel fogyasztjuk, ami más gyógynövényekre is érvényes, nem lehet belőle baj. 

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Álmatlanságra lefekvés előtt igyanak belőle egy csészével. Depressszióra, idegi panaszokra napi egy csészével ajánlok belőle az esti órákban. 6 hétig szabad folyamatosan inni, utána 6 hét szünetet kell tartani. Emésztésjavításra, epeműködésre étkezés után 15 perccel egy csészével, alkalomszerűen. Savcsökkentésre napi egy-két csészével étkezés után 30 perccel. Vírusfertőzésre napi 3 csészével étkezés előtt. 

Külsőleg fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonságánál miatt évszázadok óta használjuk az orbáncolajat a bőr nyugtatására. 

Elkészítése: 500 g vadon termő orbáncfű virágra öntsünk 1 liter kukoricacsíra vagy olívaolajat. Tegyük napra és hagyjuk állni 2 hétig. Az olaj szép sötétpiros színt kap majd ez idő alatt. Szűrjük le, tegyük zárható üvegekbe. A felégett bőrt ezzel az olajjal kenegessük gyengéden. Az orbáncolaj jó visszérre, narancsbőrre és műtéti hegek gyógyítására is. Arcbőrbe is masszírozhatjuk,  minden ránctalanító krémnél hatásosabb. Zúzódásokat néhány csepp olajjal átitatott kendővel kössünk be. Nyílt sebre tisztítás és fertőtlenítés után orbáncolajos kötést tegyünk, naponta kétszer cseréljük. Pajzsmirigy alulműködés esetén orbáncfű olajjal masszírozzuk a nyelőcső két oldalán található pajzsmirigyet. 

A közönséges orbáncfű herbája megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.  ESCOP monográfiája megerősíti depresszióra való alkalmazását. 

Vérhígító mellé nem ajánljuk, és azt is tudni kell, hogy a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát csökkenti. Túlzott fogyasztása fehérbőrű egyéneknél fényérzékenységet okozhat.


A közönséges orbáncfű honos Európában, a mérsékelt égövi Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen, Észak-Afrikában. A Bükk hegységben is bőséggel terem. Korábbi népes megnevezése Szent János füve, mivel első virágzása általában június 24-re János, illetve Iván napjára esik. A leveleket a fény felé tartva sok áttetsző pont figyelhető meg rajtuk, amelyek illóolajtartók, szélükön fekete mirigypontok találhatók. Innen ered a perforatum megnevezés. Népies neve (lyukaslevelűfű) is erre utal.

A hazánkban vadon előforduló Hypericum fajok közül kizárólag a közönséges orbáncfüvet gyűjtjük, termesztjük. Gyuri bácsi kertjében 2012-ben megkezdtük kísérleti termesztését. 


Egész Európában, főleg Kelet-Európában démonoktól védő hatást tulajdonítottak  szétdörzsölt levelének, a házak és istállók ajtajába akasztották csomóba kötve, hogy távol tartsák a rossz szellemeket. A  druidák szent növénynek tartották, aminek már a szagától is megriadnak a gonosz szellemek. Orvosi tárgyú írásokban már az I. századtól szerepel. A XIII. századtól belsőleg szíverősítőként, külsőleg sebgyógyításra használták.

Nalam igy nezett es nez ki most az olaj:

Ket hete:


Tegnap:

Ma:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése