hétfő, február 25, 2013

Tiramisu - mennyei finomság

Olyan egyszeru edesseg es olyan gyorsan elkeszul.

Nyaron kepes vagyok minden nap elkesziteni, annak ellenere, hogy nem ajanlott epp nyaron enni, a friss tojasok miatt, hisz hamar megromolhat es problemakat okozhat. Nalam nincs ideje ra. Egyik nyaron, mikor szuleim nalunk nyaraltak es delutan edessegre vagytunk, nem akartunk a hazbol kimozdulni, es minden hozzavalom volt otthon, osszeutottem egyet. Gyorsan megvolt, apukam meg is jegyezte, hogy ha ilyen egyszeru es ilyen keves ido kell az elkeszitesehez, miert nincs ez nalunk gyakrabban.


Hozzavalok:
250g mascarpone
2 tojas
2 evokanal cukor
1 csipet so
kave es babapiskota
ha szeretjuk, egy kis likor
kakaopor a tetejere

A tojasokat szetvalasztjuk, a sargakat a cukorral habosra keverjuk.  Ehhez hozzakeverjuk a mascarponet. Egy masik talban a tojasfeherjeket pici soval kemenyedesig verjuk, majd a mascapones tojashoz keverjuk, ovatos mozdulatokkal, igyekezven, hogy ne torjuk nagyon ossze a habot. Igy a kremmel mar kesz is vagyunk.
Eros kavet fozunk, amit ha akarunk, izesithetunk valamilyen likorrel (nekem a mandulalikor izlik a legjobban) A babapiskotakat gyorsan megforgatjuk a kaveban, es egy tal aljara katonas sorba rendezzuk oket. Ha viszonylag hamar akarjuk fogyasztani a tiramisut, jol megaztatjuk a piskotakat, mert egyebkent ez az edesseg akkor a legfinomabb, ha van ideje osszeerni az izeknek, es a babapiskotak is puhava valtak, azaz legalabb fel napot a hutoben all. 

A folyamat: 
Egy reteg babapiskota, erre egy reteg krem, majd ismet piskota, es vegul ismet krem. 
A tetejet meghintjuk kakaoporral es mehet a hutobe. Vagy a hasba. 


Nos, férjuram ma ezzel lepett meg. Ő reszelt csokit tett a tetejére, de gyanítom, csak azért, mert nem találta a kakaót. Pedig megmutattam neki anno, mikor a kávéstégelyt matt feketére festettem (még nem díszítettem), hogy a sötét színe miatt épp ideális lesz a kakaónak. Nála sokszor nem marad meg az információ 1 percnél tovább. Ez sem a kivételek közé tartozik.

A tiramisu torta is lehet, ünnepre. 
A félbevágott piskotát itt egyébkent is meglocsolják cukros, likőrös vízzel a krém előtt, ilyen torta esetén kávéval kell kissé meglocsolni, s a fenti krém egy kicsit sűrűbb változatával megkenni. Ügyeljünk arra, hogy a krémből maradjon a bevonathoz is. 

Szép, ha tortapapírt teszünk a tetejére, s úgy szórjuk meg a kakaóval, ami a csipkés mintázatát aztán a tortán hagyja. 


:)


(majd mutatom, hogyan is, egy kesobbi bejegyzesben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése