csütörtök, március 05, 2015

Triplán citromos csigák

Erre a receptre a Pinterest-en figyeltem fel, nem a neve miatt tetszett meg, hanem mert csiga volt, és a csigák legjava a kedvenc kelt tésztámból készül. Ez most "ragacsos" citromos töltelékkel! Yami yami! Háromszorosan citromos, mert azon kívül, hogy citromos a tölteléke, citromhéjas a tésztája, még egy citromos bevonattal is el van látva, ezzel fokozva az ízélményt. Naagyon nekemvaló ezekben a napokban, mikor édesre vágyom, de nem émelyítős vagy csokis édesre. A csokit nem kívánom, olybá tűnik tehát, hogy magnéziumügyileg jó vagyok. Viszont a lisztes dolgok jöhetnek, főleg ha savanykásak. Na ez most pont ilyen.
Én nem változtattam rajta, és nem is mértem le a csészékben mérendő hozzávalókat. De működik pontosan úgy, ahogy megadta a szerzője. 12 hatalmas csigához:


Hozzávalók:
a tésztához:
4,5 csésze átszitált liszt (kb 500 g)
3/4 csésze meleg tej
1 csomag szárított élesztő (vagy 1 kocka friss sörélesztő)
1/4 csésze cukor
1 citrom héja
0,5 teáskanál só
1/4 teáskanál szerecsendió
0,5 csésze puha vaj (Kb 125 g)

a töltelékhez:
1 citrom héja
4 evőkanál puha vaj
kevés szerecsendió
2 citrom kifacsart leve
1 csésze cukor

a bevonathoz:
1 csésze porcukor
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
1/2 pohár tejföl

Az élesztőt a meleg tejbe szórjuk, kevés cukrot adunk hozzá, letakarjuk, és hagyjuk felfutni.
A tésztához a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, beleszórjuk a sót, a cukrot, hozzáütjük a tojásokat, becsipkedjük a puha vajat, majd ha az élesztő felfutott, a liszthez öntjük a felfutott élesztős tejet, és alaposan összedolgozzuk majd 10 percig alacsony fokozaton dagasztjuk. Letakarjuk a tálat majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat homogép péppé dolgozzuk, és hagyjuk pihenni.
Ha a tészta megkelt, téglalap alakúra nyujtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tekercsből másfél centis darabokat vágunk, ezeket a tepsibe sorakoztatjuk, az időközben kifolyt tölteléket rákanalazzuk a csigákra, és hagyjuk kelni kicsit langyos sütőben. Ezután 180 C-os sütőben kb 40 perc alatt ropogósra sütjük. Ezt úgy is csinálhatjuk, hogy a langyos sütőben kelő csigákat a sütőben hagyjuk, beindítjuk a sütőt 180 C-ra, és így sütjük készre. Vagy a csigákat kivesszük, felforrósítjuk a sütőt és mikor elérte a hőfokot, behelyezzük a csigákat és így készítjük el őket.
Míg sülnek, összekeverjük a bevonathoz szükséges hozzávalókat a citromhéj kivételével. Az a tetejére kell majd.
Mikor kisültek, ilyenek, már nagyon guszták, és még nincs vége:


Kicsit hagyjuk hűlni a kész sütiket, majd rácsorgatjuk a mázt és megszórjuk a citromhéjjal.
Triplán citromos csigák, amik langyosan a legfinomabbak.





Hogy reggelihez ezt ehessük, ilyen hőfokkal, a legjobb, ha a második kelesztést a hűtőben végezzük el éjjel, reggel csak bemelegítjük a sütőt, és míg a család is felébred, el is készül az illatozó finomság az asztalra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése