csütörtök, március 12, 2015

Torta mocaccino - kávés csokis linzertorta Knam szerint


Ez a mesés torta az egyik feladat volt a Bake off Olaszországi műsorában, és a recept, mely a híres csokikirály -Knam Úr- teremtménye, naagyon megfogta a kis elmém, kerestem is egy megfelelő alkalmat az elkészítésére, és ezt terveztem a rengeteg hozzámlátogatónak ajándékozni. Olyan sokan jöttek a blog facebook oldalára, hogy illett valamivel megköszönnöm nekik a megszavazott bizalmat. Kár, hogy nem adhatok valósan is minden egyes látogatónak egy szeletet, mert az lenne a legigazabb köszönet, de remélem így is örülnek neki. A napokban mint írtam, kelt tésztára és savanykás ízekre fájt a fogam, volt kétszer is citromos csiga nálunk, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy észre sem vettük, és volt nagyon narancsos torta is, ami szintén az egekig repített mindenkit, aki megkóstolta. Páromtól kértem ötletet az újabb édesség elkészítéséhez, és ő javasolt csokisat. Ha csokis, csakis ez forgott a fejemben, így megalkottam neki. Ő már az étteremben sokszor csinált ilyet, de sosem kóstolta még, megérdemelte, hogy fogyasztásra is kerüljön ebből. Én betartottam a receptet, amihez csokis tészta kell, ő sima linzerrel szokta csinálni, és garantálom, hogy úgy is naaagyon finom. Egy ebéd vagy egy vacsora alatt el szokott fogyni. Minden vendég azt rendel a menüből.
Elkészítése bonyolultnak tűnhet, de nem az. Bátran bele lehet vágni, nem ördöngősség ez.

Hozzávalók:
a tésztához:
50 g vaj
50 g cukor
1 tojás
csipet só
1/2 vaniliarúd kivájt magvai
2 g sütőpor
92 g simaliszt
8 g kakaópor (nem cukrozott)

a krémhez:
a cukrászkrémhez:
250 ml tej
3 tojás sárgája
42 g cukor
15 g étkezési keményítő
5 g liszt

csokikrémhez:
75 ml tejszín
150 g étcsokoládé
+
5 g instant kávépor

a tetejére:
25 ml tejszín
50 g fehércsokoládé

plusz étcsokoládé a dekoráláshoz

A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral, majd hozzáütjük a tojást, azzal is elkeverjük, ezalatt átszitáljuk a lisztet, a sütőport és a kakaót, belekeverjük a vanilia kivájt magvait, és a sót, a vajas masszához keverjük ezt is, majd folpackba csomagolva fél órán át pihentetjük a hűtőben.

Ezalatt elkészítjük a krém alkotóelemeit. 
A cukrászkrémhez a tejet felforrósítjuk. A tojások sárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt. Egy pár evőkanállal a forró tejből hozzáadunk, elkeverjük, majd az egészet a meleg tejhez öntjük és egy habverővel folyamatos kevergetve besűrítjük. (Olyan állagú lesz, mint egy puding) Alaposan kihűtjük.

A csokikrémhez a tejszínt felmelegítjük, majd kevergetve elolvasztjuk benne az apróra vágott étcsokoládét. Belekeverjük az instant kávéport, ezt is kihűtjük. 

A megpihent tésztát aztán lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, Kivajazunk és kilisztezünk egy nyitható tortaformát, az alját a tésztára rakjuk, körbevágjuk, majd a kivágott kerek formát a tepsibe helyezzük. A maradék tésztából csíkot vágunk a szélére, körberakjuk vele a kerek alapot, és az illesztéseknél szépen eldolgozzuk.

A torta töltelékét képező kávés csokikrémhez összekeverünk 250 g cukrászkrémet, 250 g csokikrémet, ha nem elég intenzív a kávés íz benne, módosítjuk, majd a formába öntjük. Ha magas lenne a pereme, levágjuk a felesleget. Arra számítsunk, hogy a krém sütés közben megemelkedik majd visszaesik, de így is kb 3 mm-t növekszik.
Tehát ennek megfelelően formázzuk a szélét. Ha akarjuk, ujjainkkal dekorformát is adhatunk neki.

A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, majd 35 perc alatt készre sütjük a tortát. 
Alaposan kihűtjük.

Elkészítjük a fehércsokis mázat rá, amihez a tejszínt megmelegítjük és az apróra tördelt fehércsokit felolvasztjuk benne.
Kicsit kihűtjük, majd a teljesen kihűlt torta tetejére öntjük.

Hagyjuk kicsit megdermedni, annyira, hogy ne legyen nagyon folyós, de kemény sem.
Az étcsokit megolvasztjuk, zsírpapírból tölcsért formálunk, abba kanalazzuk a csokit, abból aztán cseppeket vagy csigavonalat rajzolunk a fehér csokibevonatba, majd fogpiszkálóval áthúzogatjuk, kedvünk szerint, ügyelve arra, hogy gyorsak legyünk, mert az étcsoki hamar megkeményedik a kihűlt csokibevonatban.
(Nálunk nem az elképzeléseink szerint alakult a dekor, de így is szép lett)
A végeredmény???

Egy kávés csokis mennyei édesség. Nagyon mesés, és nagyon harmonikus ízvilágot kapunk.
Én, aki a csokis dolgokat nem szeretem, is szerelmes lett a tortába, mert a krém nagyon selymes, nagyon lágy, a fehércsoki réteg kellemesen édes, a csokidekor pedig roppanós. 





Nem is kell más ahhoz, hogy jól induljon egy napos szép reggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése