péntek, november 14, 2014

Vilmoskörtés ricottatorta

A vilmoskörtét nagyon szeretem, épp aktuális gyümölcs, és épp hétvége előtt állunk, tehát valami finomságot muszáj készítenem. A hétvége azért a kedvencem, mert itthon vagyunk mindketten, minden étkezésnél, nem úgy, mint hétközben, mikor az ebédet egyedül kell elfogyasztanom. Lesz sok magyaros finomság az asztalon, ma este egyből egy csirkepaprikás, de nem nokedlivel, hanem rizzsel és uborkával, viszont édességnek egy olasz finomságot hoztam. 


Idényszerű kell legyen, és kell legyen benne ricotta, így együtt izgalmasnak hangzanak és nem csak egy reggel, hanem mondjuk étkezések után is - feltéve, hogy lesz lehetősége megérni a vasárnap estét is. Illatos, ízes tortát kapunk, puhán omlik szét a szánkban azzal az ízvilággal, ami a vanilia - ricotta - körte hármasából született. Hogyan is készül?

Hozzávalók:
400 g körte
350 g ricotta/száraz túró
250 g liszt
180 g cukor
3 tojás
1 citrom héja és leve
kevés vaniliaaroma vagy egy fél vaniliarúd kivájt magjai
1 csomag sütőpor
esetleg csokicseppek


A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A körtéket meghámozzuk, megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. A citrom héját lereszeljük, félretesszük, a levét pedig a körtére facsarjuk. A ricottát a tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és alaposan elkeverjük. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük, majd miután a ricottás krémben alaposan elkeveredett a cukor, a robotgépet lassabb fokozatra vesszük, és a lisztet is hozzákeverjük. Egy fakanállal aztán hozzákeverjük a csokicseppeket, ha emelett is letettük voksunkat, ha nem, a leszűrt körteszeleteket. Egy csatos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd elsimítjuk benne a tésztát, ami elég masszív lesz, nem kell megijedni. A forró sütőbe toljuk, és kb 50-60 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le  egy sütőpapírral.



Én ma felhasználtam a megmaradt rizslisztem, ami ahhoz már kevés volt, hogy önállóan keljen életre, itt viszont kiváltotta a lisztmennyiség felét. A citromhéj helyett pedig narancsot alkalmaztam. 
Miután kihűlt a torta, porcukorral meghintve tálaljuk.



 

Nagyon egyszerű de nagyon nagyszerű édesség ez, amiből az az emberes szelet már a bendőmben melegszik. Naaagyon ínyemre való!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése