péntek, december 26, 2014

Olivabogyós magvas pogácsa felemás lisztből

TALÁLTAM TEJFÖLT!!! Ez csodálatos. Ráakadtunk egy olyan szuper boltra. Olcsóóó és nagyon bőséges a választék, ami emellett még jó minőségű is. Amióta itt vásárolunk, beindult a spórolás. És van náluk tejföl, jó sűrű és nagyon finom. Újra élvezhetem az ízét, illetve alkothatok belőle. Kapható egy sütőben sütött fekete olivabogyó is, amit vákumos csomagolásban árusítanak, és étvágygerjesztőnek szoktunk belőle bekapni néhányat egy pohár jó bor mellé.
Sós harapnivaló utáni vágyam a napokban nagyon megemelkedett, adtam egy második esélyt a pogácsának, ami a múltkor úgy bevált. Ugyan izgultam, hogy másodszorra is sikerül-e, de nem volt aggodalomra okom, mikor láttam, milyen izgalmasan növekednek a sütőben. S a fő hozzávalók ezek a fentebb említett "különlegességek". Szuper!

Hozzávalók:
250 g liszt
250 g teljes kiőrlésű liszt
1 marék szezámmag, lenmag vegyesen
2 evőkanál vaj
sütőben sült fekete olivabogyó (vagy bármilyen más) egy marékkal
1 dl tej
3 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag szárított élesztő
2-3 dl sűrű tejföl

Kenegetéshez
olvasztott vaj
tetejére 
1 tojás sárgája

A tejet meglangyosítjuk, a cukrot elkeverjük benne, majd beleöntjük az élesztőt, egy csipet tejet szórunk bele, és lefedjük folpackkal, hagyjuk felfutni.
A liszteket, magvakat, sót egy tálba halmozzuk, a felfutott élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a puha vajat, 2 dl tejfölt, a kimagozott olivabogyót, és elkezdjük összegyúrni. Ha túl száraz tejföllel, ha túl lágy, liszttel módosítjuk. Nekem nem kellett semmi hozzá, csak türelem, és összeállt az egész.
Lisztezett deszkán téglalap formájúra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal, majd a hosszabbik oldal egyharmadát behajtjuk, ráhajtjuk a másik harmadot, elfordítjuk, hogy a szélesebb rész legyen felénk, újra kinyújtjuk, újra kenjük, majd újra elfordítjuk, kinyújtjuk, kenjük. Háromszor összesen, minden irányban.
Lisztezett tálba rakjuk, s jöhet a kelesztés!
Miután megtörtént a csoda, és a duplájára dagadt a kis csöppség, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ha újra kelesztjük, csak puhább lesz a pogi, de már így is mehet a forró sütőbe, természetesen azután, hogy megkentük minden pogácsa tetejét tojássárgájával.

200 C-on 15 perc alatt gyönyörűek és harapnivalóak lesznek!
A sötétebb szín a vegyes lisztnek köszönhető, illetve bevallom, a fekete olivabogyó is erősen színez.
Markáns ízvilág, nagyon pompásan illik a testes olasz borokhoz.





Hálám ezért a fantasztikus receptért!

2 megjegyzés:

  1. De szépek :) A tejföl nagyon jó a pogácsákba, nem csodálom, hogy örülsz a lelőhelynek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Gabi, mert ha magyarosat akarok a férjecskémnek készíteni, attól nincs jobb. Köszönöm!

      Törlés